| Yazarlar (3) |
Doç. Dr. Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
|
|
|
Fırat Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Son yıllardaki çalışmalar, mikroelementlerin yüksek yapılı organizmalar ile maya metabolizması üzerindeki etkilerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae mikroorganizması iki farklı dozda (10 ve 40 μg/mL) krom III klorür tuzuna 12, 24 ve 36 saat boyunca maruz bırakılmıştır. Krom tuzuna maruz bırakılan maya örneklerine 10, 15 ve 20 μg/mL miktarlarında C vitamini eklenmiştir. Maya ve krom etkileşiminin mikroorganizmadaki bazı biyokimyasal parametrelere (A, E, C vitaminleri, Glutatyon, Malondialdehit) etkileri HPLC cihazı ile belirlenmiştir. Artan krom dozu ve süreye bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranlarında azalma, GSSG ve MDA miktarlarında ise artmaların olduğu belirlenmiştir. Artan C vitamini dozuna bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranında artma, GSSG ve MDA miktarlarında azalmaların olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; kromun maya mikroorganizmasında serbest radikal oluşumunu artırdığı, değişik konsantrasyonlarda eklenen C vitamininin serbest radikal oluşumunu azalttığı sonucuna varılmıştır. |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü | Özgün Makale |
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi |
| Dergi ISSN | 1308-9072 |
| Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 09-2021 |
| Cilt No | 33 |
| Sayı | 2 |
| Sayfalar | 685 / 695 |
| Doi Numarası | 10.35234/fumbd.932608 |
| Makale Linki | http://dx.doi.org/10.35234/fumbd.932608 |