Krom (III) Klorür Tuzuna Maruz Kalan Saccharomyces cerevisiae'nın Stres Yanıtı
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Seher Gür
Son yıllardaki çalışmalar, mikroelementlerin yüksek yapılı organizmalar ile maya metabolizması üzerindeki etkilerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae mikroorganizması iki farklı dozda (10 ve 40 μg/mL) krom III klorür tuzuna 12, 24 ve 36 saat boyunca maruz bırakılmıştır. Krom tuzuna maruz bırakılan maya örneklerine 10, 15 ve 20 μg/mL miktarlarında C vitamini eklenmiştir. Maya ve krom etkileşiminin mikroorganizmadaki bazı biyokimyasal parametrelere (A, E, C vitaminleri, Glutatyon, Malondialdehit) etkileri HPLC cihazı ile belirlenmiştir. Artan krom dozu ve süreye bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranlarında azalma, GSSG ve MDA miktarlarında ise artmaların olduğu belirlenmiştir. Artan C vitamini dozuna bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranında artma, GSSG ve MDA miktarlarında azalmaların olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; kromun maya mikroorganizmasında serbest radikal oluşumunu artırdığı, değişik konsantrasyonlarda eklenen C vitamininin serbest radikal oluşumunu azalttığı sonucuna varılmıştır.
Saccharomyces cerevisiae,Krom,Vitamin,Stres,Antioksidan parametreler
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi