img
Krom (III) Klorür Tuzuna Maruz Kalan Saccharomyces cerevisiae'nın Stres Yanıtı   
Yazarlar
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Fikret Karataş
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Seher Gür
Türkiye
Özet
Son yıllardaki çalışmalar, mikroelementlerin yüksek yapılı organizmalar ile maya metabolizması üzerindeki etkilerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae mikroorganizması iki farklı dozda (10 ve 40 μg/mL) krom III klorür tuzuna 12, 24 ve 36 saat boyunca maruz bırakılmıştır. Krom tuzuna maruz bırakılan maya örneklerine 10, 15 ve 20 μg/mL miktarlarında C vitamini eklenmiştir. Maya ve krom etkileşiminin mikroorganizmadaki bazı biyokimyasal parametrelere (A, E, C vitaminleri, Glutatyon, Malondialdehit) etkileri HPLC cihazı ile belirlenmiştir. Artan krom dozu ve süreye bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranlarında azalma, GSSG ve MDA miktarlarında ise artmaların olduğu belirlenmiştir. Artan C vitamini dozuna bağlı olarak mayaların hücre sayıları, GSH, A, E, C vitamini miktarları ve GSH/GSSG oranında artma, GSSG ve MDA miktarlarında azalmaların olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak; kromun maya mikroorganizmasında serbest radikal oluşumunu artırdığı, değişik konsantrasyonlarda eklenen C vitamininin serbest radikal oluşumunu azalttığı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 1308-9072
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 09-2021
Cilt No 33
Sayı 2
Sayfalar 685 / 695
Doi Numarası 10.35234/fumbd.932608
Makale Linki http://dx.doi.org/10.35234/fumbd.932608
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Krom (III) Klorür Tuzuna Maruz Kalan Saccharomyces cerevisiae'nın Stres Yanıtı

Paylaş