Kurumsal Kalite ve Finansal Riskin Menkul Kıymetler Borsası Üzerine Etksi: Türkiye İçin Ampirik Bir İnceleme
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Prof. Dr. Gülbahar ÜÇLER
Bu çalışmada, 1991:01-2014:12 dönemi için; Türkiye’de kurumsal kalite ve finansal riskdüzeyinin BİST 100 Endeksi, BİST Sınai Endeksi ve BİST Mali Endeksi üzerindeki etkisi Carrioni-Silvestre vd. (2009) çoklu yapısal kırılmalı birim kök testi, Maki (2012) çoklu yapısal kırılmalı eşbütünleşmetesti ve dinamik en küçük kareler (DOLS) yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışmada kurumsalyapıyı temsilen Uluslararası Ülke Risk Rehberi (ICRG) tarafından yayınlanan bürokratik kalite,yolsuzluk, demokratik hesap verilebilirlik, etnik gerginlik, dış çatışma, hükümet istikrarı, iç çatışma,politik risk, kanun ve düzen ile yatırım profili ölçütleri kullanılarak temel bileşenler analizi yöntemiile kurumsal kalite endeksi oluşturulmuştur. Kurumsal kalite endeksinde yüksek değerler düşükkurumsal yapıyı, düşük değerler ise yüksek kurumsal yapıyı temsil etmektedir. Yüksek finansal riskrasyosu ise güçlü finansal yapıyı simgelemektedir. Analiz sonucunda, BİST Mali Endeksi hariç BİST100 ve BİST Sınai Endeksleri ile açıklayıcı değişkenlerin uzun dönemde birlikte hareket ettiğinibulgusuna ulaşılmıştır. DOLS modellerinin uzun dönem katsayı tahmin sonuçları ise kurumsal kaliteendeksi ile BIST 100 ve BIST Sınai Endeksleri arasında uzun dönemde negatif ve %99 önemdüzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişkilerin varlığını ortaya koymaktadır. Çalışmanın bir diğer önemli bulgusu ise finansal risk düzeyinin BİST 100 Endeksi ve BİST Sınai Endeksi üzerindeki pozitifyönlü etkisidir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Sosyoekonomi