JEOPOLİTİK RİSK VE YOLSUZLUĞUN DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR İÇİN ÖNEMİ: TÜRKİYE İÇİN AMPİRİK BULGULAR
Şerife Özşahin
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gülbahar ÜÇLER
Doğan Uysal
Manisa Celâl Bayar Üniversitesi, Türkiye
Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY); istihdam, teknolojik bilgi yayılımı, sermaye birikimi, uluslararası bütünleşme ve iktisadi büyüme üzerine olumlu etkileri ile azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli bir finansal kaynaktır. Ekonomik ve sosyal özelliklerin yanı sıra ülke riski, yolsuzluk, jeopolitik risk gibi kurumsal faktörler de yabancı yatırımcıların ülke tercihinde önemlidir. Kearney (2022) Doğrudan Yabancı Yatırım Güven Endeksi raporuna göre, yatırımcılar için son yıllardaki en olası riskler, siyasi istikrarsızlık ve jeopolitik risklerdir. UNCTAD (2017) raporunda uluslararası yatırım tehditleri listesine giren jeopolitik risklerin uluslararası iş birliğini azaltan etkileri nedeniyle DYY üzerinde olumsuz sonuçlar yaratacağı ifade edilmektedir. Bu çalışma, jeopolitik riskin yoğun olduğu bir coğrafyada bulunan Türkiye’de jeopolitik riskler ve yolsuzluğun DYY üzerine etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. 2003.Q1-2020.Q4 dönemi için yapılan analizde, Caldara ve Iacoviello (2019) jeopolitik risk endeksi ve ülkeye özgü kurumsal bir risk göstergesi olan yolsuzluğun kontrolü endeksi kullanılmıştır. ARDL yöntemi ile elde edilen bulgulara göre, yolsuzluğun kontrolü ve reel gayri safi yurtiçi hasıla, DYY girişlerini olumlu yönde etkilerken jeopolitik risk ve enflasyonun yabancı yatırımları azaltıcı bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Dergi Adı Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2022