KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALINDA 2013-2017 YILLARI ARASINDA RASTLANTISAL SAFRA KESESİ KANSERİ SIKLIĞI
Doç. Dr. Gökhan KARACA
AMAÇ: Safra kesesi tümörleri sıklıkla yaşlılarda görülen agresif seyirli tümörlerdir. Genellikle ilerlemiş halde tanı konabilen safra kesesi tümörlerine erken dönemde kolesistektomi yapılmaksızın tanı konulması oldukça zordur. Tüm gastrointestinal sistem maligniteleri içinde 5. Sıklıkta görülen safra kesesi tümörlerinin tüm evrelerdeki safra kesesi tümörleri göz önüne alındığında tanı sonrası 5 yıllık yaşam oranı %5 olarak görülmektedir. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Bu çalışmada Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 2013 -2017 tarihleri arasında taşlı veya taşsız akut ve kronik kolesistit tanısıyla ameliyat edilen 867 hastanın histopatolojik sonuçları incelenmiştir. BULGULAR: Bu dönemde 867 hasta içinde 7 malignite olgusu saptanmış olup 6 tanesi adenokarsinom, 1 tanesi nöroendokrin tümör tanısı almıştır. Serimizde malignite oranı % 0,8 olarak bulunmuştur.SONUÇ: Maligniteden ve bilier komplikasyonlardan kaçınmak için safra kesesi taşlarına erken ameliyat önerilebileceğini düşünmekteyiz.
Dergi Adı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2017