The Effect of Cholecystectomy on the Histology of Antrum and Helicobacter Pylori Colonization
Hüseyin Özer
Yusuf Tanrıkulu
Kto Karatay Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Gökhan KARACA
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Tolga Baran
Osman Güler
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Kolesistektomi semptomatik safra taşları için standart tedavi olmasına rağmen, duodenogastrik reflüyü artıran ve bununla ilişkili klinik ve laboratuar bulgulara sebep olan değişikliklere yol açabilir. Bu çalışmanın amacı kolesistektominin duodenogastrik reflü, antral mukozada histopatolojik değişiklikler ve Helikobakter pilori kolonizasyonu üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya kolesistektomi ameliyatı yapılacakolan 45 hasta ( 28 kadın, 17 erkek; yaş ortalaması: 50.9) alındı. Tüm hastalaraameliyat öncesi ve ameliyattan en az iki ay sonra olmak üzere üst gastrointestinal endoskopi yapılarak midede safra varlığı değerlendirildi. Antrumdanalınan endoskopik biyopsilerde mukozadaki histopatolojik değişiklikler (kronik gastrit, aktivasyon bulguları ve intestinal metaplazi) ve Helikobakter pilorivarlığı incelendi. Bulgular: Safra reflüsü, kronik gastrit ve intestinal metaplazi kolesistektomi sonrasında anlamlı olarak yüksek bulundu (safra reflüsü vekronik gastrit için p<0.001, intestinal metaplazi için p<0.05). Aktivasyon bulguları ve Helikobakter pilori varlığı açısından kolesistektomi öncesi ve sonrası anlamlı fark yoktu. Tartışma: Kolesistektominin duodenogastrik reflüye veantrumda histopatolojik değişikliklere yol açmakla beraber H.pylori kolonizasyonunu etkilemediğini düşünmekteyiz.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Clinical and Analytical Medicine
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI (Thomson Reuters), Citefactor, DOAJ, Elsevier, EMBASE, SCOPUS, Index Copernicus, Pleksus Medline, TUBITAK ULAKBIM, Türkiye Atıf Dizini
Makale Dili İngilizce