KOLESİSTEKTOMİ PLANLANAN HASTALARDA KOLELİTİYAZİSİN VE KOLESİSTEKTOMİNİN TİYOL/DİSÜLFİD DENGESİ’NE ETKİSİ
Oktay Aydın
Faruk Pehlivanlı
Doç. Dr. Gökhan KARACA
Çağatay Erden Daphan
Kuzey Aydınuraz
Hakan Boyunağa
Salim Neşelioğlu
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Özcan Erel
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu prospektif kontrollu klinik çalışmanın amacıyetişkinlerde komplike olmamış kolelitiyazisin ve buna yönelikuygulanan laparoskopik kolesistektomi ameliyatının hastalardatiyol/disülfid dengesine etkilerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-80 yaş arası sağlıklı gönüllükatılımcılar (Kontrol grubu, n=30) ve 18-80 yaş arasındasemptomatik safra taşı tanısı konulup laparoskopikkolesistektomi planlanan hastalar (KLS grubu, n=30) alındı.Çalışmada sağlıklı gönüllülerden bir defaya mahsus ve tümhastalardan ameliyattan 1 saat önce ve ameliyattan 24 saat sonraiki kez olmak üzere 2 mL venöz kan örnekleri alındı veserumlarda tiyol/disülfid düzeyleri incelendi.Bulgular: Çalışmanın sonunda Kontrol grubunun Nativ Tiyol,Total Tiyol ve Disülfid değerleri KLS grubunun ameliyat öncesiölçülen değerlerine göre daha yüksek bulundu (p<0.001). KLSgrubuna ait ameliyat sonrası bakılan Nativ Tiyol, Total Tiyol veDisülfid değerlerinin Kontrol grubuna göre düşük olduğu tespitedildi (p<0.001). Ayrıca Kontrol grubunda Disülfid/Nativ Tiyolve Disülfid/Total Tiyol oranları KLS grubu ameliyat sonrasıdeğerlerine kıyasla daha yüksek ve Nativ Tiyol/Total Tiyol oranıdaha düşük olarak ölçüldü. Diğer yandan KLS grubununameliyat öncesi ve ameliyat sonrası laboratuvar değerleriarasında da farlılık olmadığı görüldü.Sonuç: Bu sonuçlarla kolelitiyazis hasta grubunda hem ameliyatöncesi hem de ameliyat sonrası doğal tiyol, toplam tiyol, disülfidseviyelerinin düşük olması kolelitiyazis kaynaklı oksidatif stresnedeniyle bu bileşiklerin bu hastalarda tüketildiğini düşündürdü.Diğer yandan bu hastalarda oksidatif metabolizmada olan budeğişikliklerin safra kesesinde taş oluşumunu provakeedebileceği de düşünüldü.
Dergi Adı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 03-2019