Transversus Abdominis Plane (TAP) Block for Postoperative Analgesia After Laparascopic Colecystectomy, A Retrospective Study
Ferda Yaman
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Gökhan KARACA
Selim Çolak
Lokman Hekim Üniversitesi, Türkiye
Gökay Ateş
Faruk Pehlivanlı
Işın Gençay
Gülçin Aydın
Kırıkkale Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi, minimal invazif cerrahi girişim olmasına rağmen, postopera- tif ilk 24 saat ağrı görülmektedir. Ultrasonografi eşliğinde transversus abdominis alan (TAP) bloğu, abdominal cerrahide postoperatif analjezi sağlayan rejyonal anestezi tekniğidir. Laparoskopik kolesistektomi nedeniyle opere edilen hastalarda, transversus abdominis alan blo- ğunun; taburculuk süresi, opioid ve opioid olmayan ilaçların tüketimi, bulantı, kusma, omuz ağrısı, vizüel analog ağrı skalasına (VAS) göre ağrı şiddetine etkilerini belirlemeyi amaçladık. Yöntem: Laparoskopik kolesistektomi olan 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Otuz sekiz hastaya ultrasonografi eşliğinde TAP blok uygulanmış olup, 34 hastaya non steroid anti inflamatuvar ilaçlarla ağrı kontrolü sağlanmıştır. VAS skoru, omuz ağrısı, intraoperatif ve postoperatif opioid ve opioid olmayan ilaçların tüketimi, bulantı, kusma ve taburculuk süresi, TAP blok uygulanan ve uygulanmayan olmak üzere gruplar arası farklılıklar istatistiksel analiz ile araştırıldı. Bulgular: VAS skorları her 2 grupta da genel olarak tüm zaman periyodlarında azalmıştır (anlam- lı temel etki, F(7.760)=94.47, p<0.001). VAS ağrı skorları, TAP blok uygulanan grupta 24. saat hariç olmak üzere TAP uygulanmayan gruba göre anlamlı düşüktü. Omuz ağrısı, TAP blok uygula- nan grupta anlamlı yüksek bulundu (p<0.001). İntraoperatif ve postoperatif opioid tüketimi, bulantı, kusma, taburculuk süresi kıyaslandığında anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Ultrasonografi eşliğinde TAP blok, abdominal ağrıya bağlı postoperatif ağrının azaltılma- sında etkili bir rejyonal anestezi tekniğidir, ancak omuz ağrısını azaltmamaktadır. Laparoskopik kolesistektomi sonrası multimodal ağrı yönetimi gerekmektedir.
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı JARSS Anestezi Dergisi