Modifiye Radikal Mastektomi Operasyonlarında Ultrason Eşliğinde Paravertebral Blok Uygulamalarımız
Gülçin Aydın
Oktay Aydın
Işın Gençay
Faruk Pehlivanlı
Selim Çolak
Çağatay Erden Daphan
Kuzey Aydınuraz
Doç. Dr. Gökhan KARACA
Ünase Büyükkoçak
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye
Torakal paravertebral blok meme cerrahisinde etkili bir anestezi ve analjezi yöntemidir. Çalışmadaki amacımız modifiyeradikal mastektomi operasyonlarında ultrason eşliğinde yapılan torakal paravertebral bloğun intraoperatif opioid ihtiyacını vepostoperatif analjezi gereksinimini azalttığını göstermektir. Çalışmamıza 2017-2018 yılları arasında modifiye radikal mastektomitanısı ile torakal paravertebral blok yapılan 19 hasta retrospektif incelenerek dahil edildi. Hastaların demografik verileri, operasyonsüreleri ve intraoperatif opioid ve postoperatif ilk 24 saat analjezik gereksinimleri değerlendirildi. İstatistiksel değerlendirme SPSSfor Windows 21.0 programı ile yapıldı. p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. 20-79 yaş aralığında olan hastalarınyaş ortalaması 50,89 (±15,74) idi. 3 hasta ASA I, 6 hasta ASA II ve 10 hasta ASA III idi. Vücut kitle indeksi ortalama 29,92(±3,99)idi. Operasyon süresi ortalama 129,05(±66,04) dakika idi. Hastalar TPVB yapılmayan: Grup 1 (n:10) ve TPVB yapılan: Grup 2(n:9): olarak 2 gruba ayrıldı. Gruplar arasında hastaların yaş ortalaması ve operasyon süreleri açısından fark yoktu. Grup 1’deki tümhastaların opioid ihtiyacı oldu. 2 hastada Remifentanil infüzyonu, 4 hastada Fentanil 100 mg ve 4 hastada ise 150 mg Fentanilihtiyacı oldu. Grup 2’de ise hiç opioid ihtiyacı olmadı. Bu durum istatistiki olarak da anlamlıydı (p<0.005). Postoperatif dönemdeGrup 1’deki hastaların tümünün analjezik gereksinimi oldu. 5 hastanın Contramal 60 mg 3*1, 5 hastanın da Contramal 60 mg 4*1ihtiyacı oldu. Grup 2’deki hastalarda hiç analjezik ihtiyacı olmadı. Bu durum istatistiki olarak da anlamlı idi (p<0.005). Modifiyeradikal mastektomi olgularında ultrasonografi eşliğinde yapılan torakal paravertebral blok ile intraoperatif dönemde opioidgereksinimi olmazken postoperatif ilk 24 saate analjeziğe ihtiyaç olmamaktadır.
Dergi Adı Osmangazi Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2020