Karın Ağrısının Nadir Bir Nedeni: Apendiks Mukosel Olgu Sunumu.
Faruk Pehlivanlı
Doç. Dr. Gökhan KARACA
Çağatay Erden Daphan
Oğuz Eroğlu
Sevilay Vural
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Figen Coskun
Apendiksin mukoseli, apendiks lümeninin anormal müsinöz sekresyonu sebebiyle dilatasyonu ile karakterize nadir görülen klinik bir durumdur. İnflamatuar bir duruma veya tümör kaynaklı olabilir. Mukosel, mukozal hiperplazi, müsinöz kistadenom veya müsinöz kistadenokarsinom sonucunda oluşabilir. Apendiks müsinöz kistadenomu en sık görülen şekli olup çok farklı klinik durumlarla kendini belli eder. Apendektomi spesimenlerinin %0.2‒0.3’ünde saptanır. Preoperatif tanı konması zordur ve sıklıkla laparotomide saptanır. Rüptür riski, klinik olarak cerrahları zorlamaktadır. Cerrahi planlanmasında tam bir konsensus olmamakla birlikte genellikle apendektomi ya da sağ hemikolektomi ameliyatları uygulanır. Bu yazımızda plastron apendisit tanısıyla takip edilip sağ alt kadran ağrısı ve kitle saptanan apendiks mukosel olgusunu literatür eşliğinde tartıştık.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2018
Doi Numarası 10.24938/kutfd.409082
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/doi/10.24938/kutfd.409082
Karın Ağrısının Nadir Bir Nedeni: Apendiks Mukosel Olgu Sunumu.