Huzurevindeki yaşlılarda kronik hastalık sıklığı ve ilaç kullanımları
Prof. Dr. Ayla ÜNSAL
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gökçe DEMİR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ayden Çoban
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Gülşah Gürol Arslan
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, huzurevindeki yaşlılarda kronik hastalık sıklığını ve ilaç kullanımlarını belirlemektir.GEREÇ ve YÖNTEM: Veriler, Türkiye'nin iki ilinde yer alan üç huzurevinde yaşayan 126 bireyden Ekim-Aralık 2009 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen soru formu kullanılmıştır. Veriler yüzdelik ve ki-kare testleri ile değerlendirilmiştir.BULGULAR: Yaşlıların %81.7'inde en az bir kronik hastalığın olduğu saptanmıştır. En sık rastlanan kronik hastalık hipertansiyondur (%22.3). Yaşlıların %75.4'ünün reçeteli, %7.9'unun reçetesiz, %5.6'sının hem reçeteli hem reçetesiz ilaç kullandığı, %11.1'inin ise hiç ilaç kullanmadığı saptanmıştır. Antihipertansif (%26.4), antiromatizmal (%23.5), antidiyabetik ve kardiyovasküler ilaçlar (%8.8) en sık kullandıkları reçeteli ilaçlardır. En sık kullandıkları reçetesiz ilaçlar ise analjeziklerdir. Yaşlıların sadece %4.5'i kullandıkları ilaçların yan etkilerinin olduğunu ifade etmiştir. Bu yan etkiler ise ağız kuruluğu, baş dönmesi, ishal ve mide yanması şeklindedir. Kronik hastalık varlığı ile yaş ve cinsiyet arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05).SONUÇ: Huzurevinde yaşayan bireylere kronik hastalık yönetimi ve ilaç kullanımı hakkında bilgiler verilebilir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi