INTERNET ADDICTION AND RISK OF OBESITY IN PRIMARY EDUCATIONSTUDENTS (PRELIMINARY STUDY)
Betül Özen
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Alime Selçuk Tosun
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Handan Zincir
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Gökçe DEMİR
Giriş: Bu araştırma, ilköğretim öğrencilerinde internet bağımlılığı ve obezite riskinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma 2014-2015 öğretim yılının ikinci döneminde, ikinci kademede öğrenim gören toplam 358 öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul ve kurum izni, çalışmaya katılan öğrenciler ve velilerinden sözlü ve yazılı onamları alınmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 13.75±0.64, ilk internet kullanım yaşı 7.71±2.02’dir. Ek olarak %44.3’ü beş saatten fazla internet kullanmaktadır. Öğrencilerin %51.7’sinin kahvaltı yapmadığı ve %32.8’inin internette iken yemek yemeyi geçiştirdiği belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %13.4’ü obez, %14.2’si hafif kilolu olarak bulunmuştur. Öğrencilerin internet bağımlılık toplam ölçek puanı 20.36±16.16 olarak belirlenmiştir. Sonuç: İnternet bağımlılık ölçek puanları incelendiğinde; öğrencilerin persentil değeri, yaş, cinsiyet, anne eğitim durumu, internet kullanım süresi ve bilgisayar/ internet başında acıkma durumu ile internet bağımlılık ölçek puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.
Dergi Adı Journal of Health Sciences
Makale Dili İngilizce