img
img
Farklı Çiftliklerden Elde Edilen Keçi Sütlerinde Sütün Bileşimi ve Mikrobiyolojik Özelliklerinin Belirlenmesi    
Yazarlar (3)
Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Emre ŞİRİN Prof. Dr. Emre ŞİRİN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Pelin Boğa
Devamını Göster
Özet
Keçi sütü, besin madde içeriği bakımından insan beslenmesi için büyük öneme sahiptir. Ayrıca, keçi sütü ve keçi sütünden elde edilen ürünlere olan talep son yıllarda artış göstermektedir. Bununla birlikte sütün mikrobiyolojik özellikleri insan sağlığını da direk etkileyebilmektedir. Bu çalışma da farklı çiftliklerden elde edilen keçi sütlerinin besin madde içeriği ve bazı mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, elle sağım yapan çiftlikler belirlenmiş ve Sağımı takiben yeteri miktarda süt örneği alınarak +4°C’de laboratuvara getirilmiştir. Süt örneklerinde, sütün bileşimi, toplam aerob mezofilik bakteri sayısı, maya-küf sayısı ve koliform bakteri sayısı tespit edilmiştir. En yüksek protein, laktoz ve katı madde oranı (%), 2 ve 4 numaralı çiftliklerden alınan süt örneklerinde elde edilmiştir. Sütteki yağ oranı en yüksek 4 numaralı işletmeden alınan örnekte tespit edilmiştir. 2, 3 ve 4 numaralı çiftliklerdeki sütlerde benzer mineral madde miktarlarına sahip olduğu görülmüştür. Toplam aerob mezofilik bakteri (PCA) sayısı (191×104), maya-küf (PDA) sayısı (42×103) ve koliform bakteri (VRBA) sayısı (710×102) en yüksek 2 numaralı çiftlikte tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bazı süt bileşenleri bakımından istatistik olarak çiftlikler arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Asıl önemli farklılığın ise süt hijyeni bakımından olduğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte, sütlerin elde edildikleri çiftliklere göre mikrobiyolojik özellikler açısından önemli değişiklikler gösterdiği tespit edilmiştir. Bu değişiklikler ise bu sütleri doğrudan ya da dolaylı olarak tüketen insanların sağlığı üzerine etki edebileceği de söylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP)
Dergi ISSN 2148-127X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 08-2022
Cilt No 10
Sayı 7
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v10i7.1281-1285.5003
Makale Linki http://dx.doi.org/10.24925/turjaf.v10i7.1281-1285.5003