Yazarlar (1) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Son yıllarda bilinçli tüketici sayısının artmasına bağlı olarak bağışıklığı güçlendirici etkiye sahip probiyotik bir fermente süt içeceği olan kefire karşı ilgi artmıştır. Geleneksel yöntemle kefir danelerinden kefir üretimi ticari boyutta mümkün olamamaktadır. Bu sebeple ticari kefirlerin üretiminde starter kültürler kullanılmaktadır. Bu çalışmada Kırşehir’de satılan ticari olarak üretilmiş meyveli, sade ve laktozsuz kefir örneklerinin ve geleneksel yöntemle kefir danelerinden üretilen kefirlerin bazı mikrobiyolojik özellikleri karşılaştırılmıştır. Kefir örneklerinin mikrobiyolojik (toplam aerob mezofilik bakteri, maya-küf, koliform, E. coli) ve kimyasal analizleri (pH) yapılmıştır. İncelenen tüm kefir çeşitlerinde bakteri sayılarının Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne uygun olduğu tespit edilmiştir. Ticari olarak üretilmiş olan kefirlere oranla geleneksel yöntemle üretilen kefirin mililitresindeki canlı bakteri sayısı daha fazla bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar geleneksel yöntemle üretilen kefirlerin tüketiminin daha faydalı olabileceğini gösterse de, numune sayısının az olmasına bağlı olarak genelleme yapılmaması gerekmektedir. Bir sonraki yapılması planlanan çalışmada numune sayılarının arttırılarak daha kapsamlı bir çalışmanın yürütülmesi düşünülmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Dergi ISSN | 2791-9161 |
Dergi Tarandığı Indeksler | Directory of Research Journals Indexing, Cite Factor, Asos indeks |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2022 |
Cilt No | 2 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 101 / 109 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/kuzfad/issue/73921/1148317 |