img
img
Geleneksel Yöntemle Üretilen Kefir İle Ticari Kefirlerin Bazı Mikrobiyolojik Özelliklerinin Karşılaştırılması   
Yazarlar (1)
Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Son yıllarda bilinçli tüketici sayısının artmasına bağlı olarak bağışıklığı güçlendirici etkiye sahip probiyotik bir fermente süt içeceği olan kefire karşı ilgi artmıştır. Geleneksel yöntemle kefir danelerinden kefir üretimi ticari boyutta mümkün olamamaktadır. Bu sebeple ticari kefirlerin üretiminde starter kültürler kullanılmaktadır. Bu çalışmada Kırşehir’de satılan ticari olarak üretilmiş meyveli, sade ve laktozsuz kefir örneklerinin ve geleneksel yöntemle kefir danelerinden üretilen kefirlerin bazı mikrobiyolojik özellikleri karşılaştırılmıştır. Kefir örneklerinin mikrobiyolojik (toplam aerob mezofilik bakteri, maya-küf, koliform, E. coli) ve kimyasal analizleri (pH) yapılmıştır. İncelenen tüm kefir çeşitlerinde bakteri sayılarının Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne uygun olduğu tespit edilmiştir. Ticari olarak üretilmiş olan kefirlere oranla geleneksel yöntemle üretilen kefirin mililitresindeki canlı bakteri sayısı daha fazla bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar geleneksel yöntemle üretilen kefirlerin tüketiminin daha faydalı olabileceğini gösterse de, numune sayısının az olmasına bağlı olarak genelleme yapılmaması gerekmektedir. Bir sonraki yapılması planlanan çalışmada numune sayılarının arttırılarak daha kapsamlı bir çalışmanın yürütülmesi düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 2791-9161
Dergi Tarandığı Indeksler Directory of Research Journals Indexing, Cite Factor, Asos indeks
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2022
Cilt No 2
Sayı 2
Sayfalar 101 / 109
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/kuzfad/issue/73921/1148317
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 1

Paylaş