Yazarlar (1) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Son yıllarda insanların beslenme konusundaki artan bilinci ve daha sağlıklı gıdalara olan yönelimi sebebiyle fonksiyonel özelliğe sahip gıdaların üretimi her geçen gün artmaktadır. Probiyotik yoğurtlar, bilimsel çalışmalarla probiyotik mikroorganizmaların sağlık üzerine olumlu etkilerinin ortaya konulması ve tüketicilerin probiyotik gıdaları tüketme oranının gün geçtikçe artmasına yönelik üretilen ürünlerden biridir. Bu çalışmada Kırşehir’de satışa sunulan ticari olarak üretilmiş probiyotik yoğurtların bazı mikrobiyolojik özellikleri incelenmiştir. Probiyotik yoğurt örneklerinin toplam aerob mezofilik, streptokok, laktobasil ve koliform bakteri sayımı yapılmıştır. İncelenen yoğurtların bakteri sayılarının Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ne uygun olduğu tespit edilmiştir. A kodlu örneğin mikrobiyolojik kalitesinin B kodlu örneğe kıyasla daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelenen mikroorganizma türleri bakımından probiyotik gıda kriterlerini karşılamaktadır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Dergi ISSN | 2791-9161 |
Dergi Tarandığı Indeksler | Directory of Research Journals Indexing, Cite Factor, Asos indeks |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2022 |
Cilt No | 2 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 224 / 231 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/kuzfad/issue/73921/1167847 |