Hastane Harcamalarının Yerel Kalkınmaya Etkisi
Öğr. Gör. Gazi POLAT
Günümüzde sağlıklı toplum ve nitelikli iş gücü ekonomik büyüme için çok büyük öneme sahiptir. Toplumdaki insanların sağlık düzeyindeki gelişmeler ekonomik gelişmeyi hızlandırmaktadır. Sağlıklı bir iş gücünün gelişiminde en önemli hizmet sağlayıcılar hastaneler olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastanelerin ulaşmış olduğu teknolojik ve donanımsal düzey ile hastanelerin bulundukları bölgelerde yapmış oldukları harcamalar, sağladıkları istihdam, ödemiş oldukları vergiler yerel kalkınmayı etkilemektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde ekonomiler için önemli bir kavram olan yerel kalkınmadan bahsedilmiştir. İkinci bölümde hastane harcamaları ve hastane harcamalarının türleri anlatılmıştır. Son bölümde ise hastane harcamalarının yerel kalkınma üzerindeki; istihdam, gelir, vergi ve çarpan etkisi anlatılmıştır. Çalışma daha geniş bir kavram olan sağlık harcamaları bakımından sınırlandırılmış ve sadece hastane harcamalarının yerel kalkınmaya olan etkileri anlatılmıştır. Yapılan geniş literatür incelemesinde sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin eyaletlerinde bulunan hastaneler üzerine çalışmalar yapıldığı anlaşılmıştır. Çalışma bu bakımdan literatüre katkı sağlayacaktır. Hastanelerin bulundukları bölgelerde kırsal kalkınmaya istihdam, gelir, vergi ve çarpan bakımından olumlu etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2019