img
Fatty Acid Sugar and Vitamin Contents in Rose Hip Species      
Yazarlar
İbrahim Hakkı Yörük
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Turker Musa
 Ahmet KAZANKAYA Ahmet KAZANKAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Emre Erez
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Peyami Battal
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Ferit Çelik
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Özet
The content of oleic and linoleic acids, glucose, fructose, sucrose, maltose, vitamin C and E (α and δ-tocopherol) was determined in seeds and fruits of Rosa iberice, Rosa canina, Rosa villosa, Rosa dumalis and Rosa pisiformis. The highest level of the compounds in fruits was determined as follows: linoleic acid in R. dumalis (3.150 μg/g), oleic acid in R. canina (0.57 μg/g), δ-tocopherol in R. dumalis ( 10.12 μg/g), α-tocopherol in R. pisiformis (17.60 μg/g), vitamin C in R. canina (2855.33 μg/g), fructose in R. dumalis (18.44 mg/g), glucose in R. dumalis (10.04 mg/g), sucrose in R. canina (5.61 mg/g) and maltose in R. dumalis (1.92 mg/g). The highest level of the compound in seeds was also determined and sequenced as follows: linoleic acid in R. canina (3.97 μg/g), oleic acid in R. dumalis (10.50 μg/g), δ-tocopherol in R. canina (7.15 μg/g), α-tocopherol in R. iberice (11.01 μg/g), vitamin C in R. iberice (952.10 μg/g), fructose in R. pisiformis (17.20 mg/g), glucose in R. iberice (9.83 mg/g), sucrose in R. dumalis (14.96 mg/g) and maltose in R. canina (2.46 mg/g).
Anahtar Kelimeler
Fatty acids | Rose hip | Sugars | Vitamins
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ASIAN JOURNAL OF CHEMISTRY
Dergi ISSN 0970-7077
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 02-2008
Cilt No 20
Sayı 2
Sayfalar 1357 / 1364
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
WoS 32
SCOPUS 30
Google Scholar 50

Paylaş