Cevizlerde Juglans Regia L Mevsimsel Kambiyal Aktivite İle Hormonal Değişiklikler Arasındaki İlişkiler
Peyami Battal
Eyüp Erdal Yörük
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Mehmet Emre Erez
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Musa Türker
Adnan Doğan
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Cevizlerde (Juglans regia L.) bitkisel hormonlar ile mevsimsel kambiyal farklılaşma arasındaki ilişkilerinin incelendiği bu çalışmada; kambiyumun 3-4 sıra hücreden oluştuğu, kambiyal aktivitenin Haziranın ortalarında başladığı gözlenmiştir. Bahar odunu oluşumu esnasında kambiyum hücrelerinin uzunluğu ve genişliği sırasıyla 12.50 fim ve 4.75 um olduğu tespit edilirken, yaz odunu oluşumu Temmuz'un sonlarında başladığı tespit edilmiştir. Yaz odununda ise kambiyum hücrelerinin uzunluğu ve genişliği sırasıyla 11.50- 5.75 $mu$ m olduğu, bahar odununda en büyük ve küçük trake çapının lümen büyüklüğü 52.25-16.50 $mu$ m olduğu saptanmıştır. Aynı örneklerde en büyük ve en küçük trakeid çapları sırasıyla 18.25-13.50 $mu$ m olarak, yaz odunda en büyük ve en küçük trake çapının lümen büyüklüğü 32.25-10.50 $mu$ m olduğu gözlenmiştir. Aynı örneklerde en büyük ve en küçük trakeid çapları sırasıyla 12.50- 7,25 $mu$ m olarak belirlendi. Bitkisel hormonlardan büyümeyi teşvik eden ve engelleyen indol asetik asit (IAA), gibberellik asit (GAs), zeatin ve absisik asit (ABA) gibi bitkisel hormonların seviyeleri kambiyal aktivite ile uyum göstermiştir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bahçe
Dergi Tarandığı Indeksler AHCI
Basım Tarihi 01-2005