Some Morphological Characteristics of Mules Raised in Van Province in Turkey
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Ertuğrul
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma çalışması, Van İlinde yetiştirilen katırların morfolojik özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan katırlar cinsiyet ve yaş faktörleri bakımından incelenmiş, ayrıca Ordu İli, Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye ortalaması ve İngilterede yetiştirilen bazı katırlar ile karşılaştırılmıştır. Veriler, Minitab İstatistik Programı kullanılarak ANOVA ve Students TTest analizleri ile incelenmiştir. Çalışmada 3-6, 7-8 ve 9-15 olmak üzere 3 farklı yaş grubu altında, 18 erkek ve 20 dişi olmak üzere 38 katır kullanılmıştır. Morfolojik özelliklere ait tanımlayıcı istatistik değerler cidago yüksekliği 129.9±0.87 cm, sağrı yüksekliği 128.3±1.64 cm, vücut uzunluğu 134.2±0.83 cm, göğüs çevresi 148.5±0.84 cm, göğüs derinliği 59.8±0.54 cm, ön incik çevresi 16.2±0.16 cm, ve baş uzunluğu 54.9±0.53 cm olarak bulunmuştur. Bu çalışmada vücut renginin dağılımında doru don % 44.7, siyah % 7.9, fare bozu % 5.3, kır 31.6 ve al % 3.7 olarak bulunmuştur. Vücut gelişiminin 3 yaşa kadar sürdüğü ve ondan sonra çok küçük değişiklikler olduğu söylenebilir. Bu veriler ayrıca Van katırlarının vücut ölçüleri bakımından İngilteredeki bazı ve Ordu İlinde yetiştirilen katırlardan daha iri, Doğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye katırları ile neredeyse aynı oldukları söylenebilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi