Turkish Salix species: Molecular phylogeny and morphology
Dr. Öğr. Üyesi Funda ÖZDEMİR DEĞİRMENCİ
Zeki Kaya
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Türk Salix L. sistematiğine moleküler filogenetik ve sayısal morfometrik analiz yaklaşımı kullanarak yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Biyoenerjide ekonomik açıdan önemli olmasına rağmen, Türkiye Söğüt türlerinde bu güne kadar kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmada 18S-26S çekirdek ribosomal DNA ‘Eksternal transcribed spacer’ (ETS) gen bölgesi ve on bir bilgilendirci morfolojik karakter seçilerek, sırasıyla Beast programı, Bayesian ve R paketi, Multiple Correspondence Analizleri (MCA) ile yirmi dört Salix türü ve bir melezde değerlendirme yapılmıştır. Sonuçlar ışığında Türkiye’deki Salix türleri, seçilen gen bölgesi ve morfolojik özelliklere göre altcins seviyesinde düzgün bir şekilde ayrılmaktadır (Altcins Salix ve Vetrix). Hayat formu, yaprak şekli (Dim1) ve tomurcuk pulu (Dim3) altcins düzeyinde oldukça ayırt edici karakterlerdir. Moleküler ve morfolojik veriye göre Salix amplexicaulis türünün taksonomik pozisyonu altcins Salix olarak değiştirilmelidir. Ayrıca, altcins Salix üyelerinden S. acmophylla ve S.pentandroides altcinsin diğer türlerinden her zaman uzakta konumlanmaktadır.
Turkish willows, phylogeny, nrDNA, external transcribed spacer, numerical taxonomy
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Forestist