Os Trigonum Sendromu Muhtemel Risk Faktörlerine Odaklanan İki Olgu Sunumu
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Turgut Tursem Tokmak
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Os trigonum talusun posteriorunda yer alan bir aksesuar kemiktir. Bu kemik, talusun posteriorunda 7-13 yaşlarında ossifikasyon merkezi olarak oluşur ve bir yıl içinde talusla birleşmesi beklenir. Fakat bu birleşme toplumun % 7'sinde gerçekleşmeyerek Os trigonum sendromuna sebep olur. Os trigonum sendromu, Os trigonumun talus ile kalkaneus arasında sıkışması ile arka ayak ağrısına neden olan klinik bozukluklardan biridir. Bu sendrom balerin veya futbolcularda daha sıklıkla görülür. Ayak bileğinin plantar fleksiyonda tekrarlayan zorlanması veya travma sonucu semptomlar görülür. Os trigonum'lu kişiler genellikle asemptomatiktirler. Ayak arkasında sıkışmaya yol açan risk faktörlerinin (aşırı kullanım, mesleki gibi) eklenmesi ile semptomatik hale gelirler. Yazıda topuklu ayakkabı giyme (ayak arkasında sıkışma) ve mesleki aşırı kullanım (çiftçilik) gibi Os trigonum'lu kişileri semptomatik hale getiren (Os trigonum sendromu) iki örnek bulunmaktadır.Bu yazıda polikliniğimize başvuran os trigonum sendromu tanısı alan ve arka ayak ağrısı olan 18 ve 65 yaşında iki olgu, güncel literatür eşliğinde sunulmaktadır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Dicle Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2016