Opere Sprengel Deformitesinin (Doğuştan Yüksek Skapula) Rehabilitasyon Sonuçları: Olgu Sunumu
Senem Şaş
Zeynep Karakuzu Güngör
Hatice Rana Erdem
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Konjenital yüksek skapula olarak da bilinen Sprengel deformitesi (SD)bir ya da her iki skapulada doğumsal olarak meydana gelen nadir;ancak omuzun en sık görülen konjenital deformitesidir. Bu durum,skapulanın intrauterin gelişim sırasında normal yerine inmesindeyetersizlik olmasından kaynaklanmaktadır. SD çoğu zaman rastlantısalolarak meydana gelmektedir; fakat ailesel olgularda da tanımlanmıştır.SD oluşturduğu estetik problemin yanında, omuz ve servikal omurgaeklemlerini de etkileyerek hareket kısıtlılığına yol açmaktadır. Klippel-Feilsendromu, konjenital skolyoz, böbrek hastalıkları, diastematomiyeli gibianomaliler de bu hastalığa sıklıkla eşlik eder. Bu yazıda SD (doğuştanyüksek skapula) nedeni ile opere edilen 11 yaşında bir kız olgununrehabilitasyon sonuçlarını sunuyoruz.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Med Bull Haseki
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI: Emerging Sources Citation Index