Fibromiyalji Sendromunda Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi.
Senem Şaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Fatmanur Aybala Koçak
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Amaç: Fibromiyalji Sendromlu (FMS) hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirilmesidir.Araçlar ve Yöntem: Çalışmaya hastanemiz Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine 01.01.2016 ile 31.12.2016 tarihleri arasındabaşvuran 2010 Amerikan Romatizma Cemiyeti tanı kriterlerine göre FMS tanısı almış 109 kadın ve 101 sağlıklı kadın kontrol dahiledildi. Her iki gruba fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, sosyal fonksiyon, ruhsal sağlık, emosyonel rol güçlüğü, vitalite,genel sağlık ile ilgili veriler bulunduran SF-36 (kısa form) anketi her iki gruba uygulandı. FMS’li hastaların yaş, , komorbidite,sigara ile alkol kullanımı, ilaç kullanımı ve fibromiyalji etki anketi (FIQ) kaydedildi. Değişkenlerin normal dağılıp dağılmadığıKolmogorov-Smirnov test ile ölçüldü. Nicel bağımsız verilerin analizinde bağımsız örneklem t test, Mann-whitney u test kullanıldı.Korelasyon analizinde spearman korelasyon analizi kullanıldı.Bulgular: Her iki grupta hastaların yaşları anlamlı farklılık göstermemiştir(p > 0.05). FMS grubunda SF-36 fiziksel fonksiyonskoru, fiziksel rol güçlüğü skoru, ağrı skoru, sosyal fonksiyon skoru, ruhsal sağlık skoru, emosyonel rol güçlüğü skoru, vitaliteskoru, genel sağlık skoru sağlıklı kontrolden anlamlı olarak daha düşük olarak tespit edilmiştir(p ˂ 0.05). FIQ skoru ile SF-36fiziksel fonksiyon skoru, ruhsal sağlık skoru, vitalite skoru, genel sağlık skoru arasında anlamlı negatif korelasyon gözlenmiştir(p ˂0.05). FIQ skoru ile SF-36 fiziksel rol güçlüğü skoru, ağrı skoru, sosyal fonksiyon skoru, emosyonel rol güçlüğü skoru arasındaanlamlı korelasyon gözlenmemiştir(p > 0.05).Sonuç: FMS sık görülen kas iskelet sistemi hastalıklarındandır. FMS’de yaşam kalitesi sağlıklı kontrolden düşük olarakbulunmuştur. Ayrıca FIQ skoru ile SF-36 arasında negatif korelasyon bulunmuştur. FMS, yaşam kalitesini olumsuz olaraketkilemektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı AHİ EVRAN MEDİCAL JOURNAL
Dergi Tarandığı Indeksler Türkiye Atıf Dizini
Basım Tarihi 08-2019
Makale Linki Şas S, Koçak FA, Tuncay F. Fibromiyalji sendromunda yaşam kalitesinin değerlendirilmesi. Ahi Evran Med J. 2019;3(2):48-53.