Comparison of the Efficacy of Different Electrode Types of Interferential Current Therapy in the Treatment of Patients with Chronic Low Back Pain: A Randomized Controlled Single-Blinded Study
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Fatmanur Aybala Koçak
Feyza Nur Çetinkaya
Emine Eda Kurt
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Senem Şaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Hatice Rana Erdem
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye
Amaç: İnterferensiyel akım tedavisi (IFT) analjezik etkileri olan fizik tedavi yöntemlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı IFT'nin kronik bel ağrısı (KBA) olan hastalarda ağrı, dizabilite ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve IFT'nin vakum elektrotlar ve karbon silikon ped elektrotlar ile uygulanmasının avantajlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: KBA olan 100 hasta üç gruba randomize edildi. Grup 1'e vakum elektrotlar ile IFT, grup 2'ye karbon silikon ped elektrotlar ile IFT uygulandı; grup 3'e IFT tedavisi uygulanmadı. Hastalar tedaviden önce, tedavi bitiminden bir hafta sonra ve tedavi bitiminden on iki hafta sonra olmak üzere üç kez değerlendirildi. Ağrı vizüel analog skala (VAS) ile, dizabilite Oswestry Dizabilite İndeksi (ODI) ile, yaşam kalitesi ise Kısa Form-36 (SF-36) ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi ile karşılaştırıldığında ağrı, dizabilite ve yaşam kalitesi skorlarında grup 1 ve 2'de istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi. Grup 3'te VAS, ODI ve SF-36 skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir düzelme olmadı. Gruplar arası karşılaştırma, grup 2 ve grup 3'le karşılaştırıldığında en büyük analjezik ve fonksiyonel etkilerin, istatistiksel olarak daha anlamlı olarak grup 1'de kaydedildiğini gösterdi. Sonuç: KBA olan hastalarda, vakum elektrotlar kullanılarak yapılan IFT tedavisi, karbon silikon ped elektrotlar kullanılarak yapılan IFT tedavisine göre; VAS, ODI ve SF-36 skorlarında daha büyük ve klinik olarak anlamlı bir azalmaya yol açmıştır.
Dergi Adı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce