Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Öğrencilerinin KalsiyumEksikliği, D Vitamini Eksikliği Ve Osteoporoz Hakkında Bilgi veFarkındalık Düzeyi
Fatmanur Aybala Koçak
Öğr. Gör. Özge BARUT ÇELİK
Emine Eda Kurt
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Senem Şaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Havva Öztürk Durmaz
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Hatice Rana Erdem
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Fizyoterapi öğrencilerinin; kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri ile osteoporozla ilgili bilgi ve farkındalık düzeyinin değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 3. ve 4. sınıf öğrencilerine 33sorudan oluşan bir anket uygulandı.Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 21,5±1,19 yıl olan 106 öğrenci alındı (kız/erkek: 58/48). Öğrencilerin “kalsiyum eksikliği”, “D vitaminieksikliği” ve “osteoporoz” hakkında bilgisi mevcuttu. Bilgisi olan öğrencilere bu bilgiyi nereden aldıkları soruldu. Her üç grupta da en sık bilgikaynağı olarak “okul” belirtildi. Öğrenciler kalsiyum ve D vitamini eksikliğinin klinik semptomları hakkında doğru bilgiye sahipti. Osteoporozdankorunmak için yapılması gerekenleri birçok öğrenci biliyordu. Kalsiyum ve D vitamininden zengin gıdaları birçok öğrenci bilmekle berabergünlük ihtiyaç miktarı konusunda bilgi eksiklikleri vardı. Ayrıca yeterli D vitamini düzeyi için ne sıklıkta güneşlenmek gerektiğini birçok öğrencibilmemekte idi.Sonuç: Öğrencilerin kalsiyum eksikliği, D vitamini eksikliği ve osteoporoz hakkında bilgi ve farkındalık düzeylerinin oldukça yüksek olduğugözlemlenmiştir. Bununla birlikte öğrencilerin kalsiyum ve D vitamininden zengin gıdalar; günlük ihtiyaç miktarları ve güneşlenme süresikonusunda daha fazla bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Osteoporoz Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI), DOAJ, EBSCO Database, Gale/Cengage Learning, CINAHL, Index Copernicus, Embase, Scopus, Proquest, J-Gate, British Library, IdealOnline, ROOT INDEXING, TÜBİTAK/ULAKBİM, Hinari, GOALI, ARDI, OARE, AGORA, Türk Medline, Türkiye Atıf Dizini, EuroPub
Basım Tarihi 04-2020