Sırt veya Bel Ağrısı Olan ve Olmayan Tıbbi Sekreterlerin Omurga Sagittal Eğrilikleri, Fonksiyonel Durum ve Yaşam Kalitesi Düzeylerinin Karşılaştırılması
Öğr. Gör. Özge BARUT ÇELİK
Fatmanur Aybala Koçak
Emine Eda Kurt
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Senem Şaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Hatice Rana Erdem
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Tıbbi sekreterlerde sırt ve/veya bel ağrısı sık görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, sırt veya bel ağrısı olan sekreterler ile olmayansekreterlerin omurga eğriliği, omurga hareketliliği, disabilite ve yaşam kalitesi düzeylerini karşılaştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmaya aynı hastanede çalışan 111 tıbbi sekreter dahil edildi. Tıbbi sekreterler sırt ağrısı olan ve olmayan olarakiki gruba; bel ağrısı olan ve olmayan olarak diğer iki gruba ayrıldılar. Omurganın sagittal düzlemdeki şekli ve hareketliliği “SpinalMouse™” isimli non-invaziv bir alet kullanılarak ölçüldü. Ölçümler ayakta dururken ve oturma pozisyonunda ayrı ayrı tekrarlandı. Ağrışiddeti Vizüel Analog Skala (VAS) ile; fonksiyonel durum Oswestry Disabilite Ölçeği (ODÖ) ile; yaşam kalitesi ise Notthigham SağlıkProfili (NSP) kullanılarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tıbbi sekreterlerin (75 kadın/36 erkek) yaş ortalaması 30.73±5.74 yıl idi. Sırt ağrısı olan 51 sekreterinVAS ortalaması 5.47±2.67; bel ağrısı olan 63 sekreterin VAS ortalaması 5.52±2.66 idi. Sırt ağrısı olan sekreterlerin oturur pozisyondave ayakta iken ölçülen torakal kifoz açısı, sırt ağrısı olmayan sekreterlere göre daha yüksekti (p˂0.032, p˂0.001). Her iki grup arasındaoturur pozisyonda ve ayakta iken ölçülen torakal vertebra hareketliliği açısından anlamlı fark yoktu. İki grup arasında NSP-total, NSPenerji, NSP-ağrı, NSP-duygusal reaksiyonlar ve NSP-fiziksel hareketlilik alt grupları arasında anlamlı fark vardı (p˂0.001, p=0.001,p˂0.001, p=0.001, p=0.001). Bel ağrısı olan sekreterlerin ayakta duruşta ölçülen lomber lordoz açısı, bel ağrısı olmayanlara göre dahadüşüktü (p˂0.001). Her iki grup arasında oturur pozisyonda iken ölçülen lomber lordoz açısı ile oturur pozisyonda ve ayakta iken ölçülenlomber vertebra hareketliliği açısından anlamlı fark yoktu. İki grup arasında ODÖ, NSP-total, NSP-enerji, NSP-ağrı ve NSP-fizikselhareketlilik alt grupları arasında anlamlı fark vardı (p˂0.001, p=0.025, p=0.042, p=0.039, p=0.019).Sonuç: Spinal Mouse™ kullanılarak yapılan ölçümlerde omurga hareketliliğinde fark olmamasına rağmen; sırt ağrısı olan sekretelerdetorakal omurgada kifoz artışı, bel ağrısı olanlarda da lomber omurgada lordoz azalması olduğu görülmüştür. Sırt ve bel ağrısının varlığıfonksiyonel durumu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Dergi Adı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 04-2020