Kırsal Bölgede Özürlü Sağlık Kuruluna Başvuran Geriatrik HastalarınÖzürlülük Dağılımı
Fatmanur Aybala Koçak
Emine Eda Kurt
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Senem Şaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Yusuf Koçak
Hatice Rana Erdem
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Doç. Dr. Öznur BÜYÜKTURAN
Amaç: Kırsal bölgede bir eğitim araştırma hastanesine özürlülük haklarından faydalanmak üzere sağlık kurulu raporu almak için başvurangeriatrik hastaların demografik özelliklerinin, özürlülük oranlarının ve özürlülük dağılımının belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Hastane arşivi taranarak, 01/01/2016 ile 31/12/2016 tarihleri arasındaki kayıtlar incelendi. Hastaların demografiközellikleri, “ağır özürlü” olup olmadıkları, organ sistemlerine göre özürlü olan hasta sayıları belirlendi ve “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırmasıve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik”e göre özür oranları hesaplandı. Özür oranı oluşturan hastalıklar listesioluşturuldu ve sayıları belirlendi.Bulgular: Sağlık kuruluna başvuran 699 geriatrik hastanın 426’sı (%60,9) kadın ve 273’ü (%39,1) erkekti. Hastaların yaş ortalaması77,62±7,74 yıl (minimum: 65, maksimum: 104) (kadın: 78,07±7,54, erkek: 76,93±8,02), ortalama özür oranı %79,96±17,79 (10-100) idi.Kadınların ortalama özür oranı %79,66±17,61 erkeklerin ortalama özür oranı %80,41±18,24 idi. Ortalama özür oranı açısından kadın ve erkekgrup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,239). Ağır özürlü olarak kabul edilen 202 (%28,9) kişinin 123’ü kadın (%60,9), 79’uerkekti (%39,1). Ağır özürlü oranlarında kadın ve erkek grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,457). Hastalarda özür oranıoluşturan ilk üç organ sistemi kardiyovasküler sistem, kas iskelet sistemi ve görme sistemi idi. Kardiyovasküler ve kas iskelet sisteminde özürlükabul edilen hasta sayısı kadınlarda daha fazlaydı ancak bu sistemlere ait özür yüzdeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuç: Geriatrik hastalarda en çok özür oranı kardiyovasküler, kas iskelet sistemi ve görme sistemindedir. Rutin geriatri poliklinik pratiğinde buorgan sistemlerine ait patolojiler daha ayrıntılı değerlendirilmeli, özürlülük oluşturmadan önce yönetilmeye çalışılmalıdır.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Osteoporosis