Monitoring symptom improvements after the treatment of active myofascial trigger points with ultrasound elastography
Emine Eda Kurt
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Yeliz Dadalı
Fatmanur Aybala Koçak
Hatice Rana Erdem
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Turgut Tursem Tokmak
Amaç: Ultrason elastografi (UE), dokuların mekanik özelliklerini belirlemek için son zamanlarda geliştirilen bir yöntemdir. Bu çalışmada trapeziusun üst liflerindeki aktif miyofasyal tetik noktaları (MTrP) olan hastaların tedavi öncesi ve sonrası monitorizasyonunda aksiyel-strain UE'nin yararlılığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya miyofasiyal ağrı sendromlu 49 hasta (66 MTrP) dahil edildi. Hastalar iki tedavi grubuna, grup 1 (germe egzersizleri ile tetiknokta enjeksiyonu) ve grup 2 (tetik noktaenjeksiyonu) olarak randomize edildi. Gruplar tedaviden önce, 2 ve 14 gün sonra UE ile, ayrıca dizabilite, ağrı ve basınç ağrı eşiği (PPT) açısından değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta tüm klinik parametreler, başlangıçta, tedavi sonrası 2 ve 14 gün sonra gerinim oranı (Strain ratio –SR) değeri ile kuvvetle ilişkiliydi. Ayrıca Grup 1, tedaviden sonraki 14 gün içinde grup 2'den daha iyi skorlara sahip olsa da her iki grupta dizabilite, ağrı ve tedavi sonrası PPT skorları açısından anlamlı iyileşmeler tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda üst trapezius liflerinde MTrPs için SR değerlerinin başlangıçta ve tedavi sonrası klinik parametrelerle korele olduğu gösterilmiştir. Bu sonuçlara göre, aktif MTrPs 'li hastalarda değerlendirme ve iyileşmeyi izlemek için noninvaziv ve yarı-kantitatif bir yöntem olan aksiyel strain UE yararlı bir yöntem olabilir.
Myofascial trigger point, pain, pain pressure threshold, Ultrasound elastography
Dergi Adı Cukurova Medical Journal
Makale Dili İngilizce