Diyabetik nöropatik ağrılı hastalarda kaplıca tedavisinin ağrı, uyku ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Fatmanur Aybala Koçak
Emine Eda Kurt
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Türkiye
Yusuf Koçak
Senem Şaş
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Hatice Rana Erdem
Yüksek İhtisas Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu araştırmanın amacı, diyabetik nöropatik ağrılıhastalarda kaplıca tedavisinin ağrı, uyku ve yaşamkalitesine etkisini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya diyabetik nöropatik ağrıtanısı almış olan 35 hasta alındı. Nöropatik ağrı şiddetiVisuel Analog Skala (VAS) ile, uyku kalitesi PittsburghUyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile, yaşam kalitesi düzeyiise Nottingham Sağlık Profili (NHP) ile değerlendirildi.Tüm değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası olmaküzere iki kez yapıldı. Hastalara 15 seans kaplıca tedavisiuygulandı.Bulgular: Tedavi sonrasında; hastaların VAS ile ölçülenağrı şiddetindeki değişim istatistiksel olarak anlamlıolmakla beraber bu değişiklik klinik olarak anlamlı değildi(p=0,033). Hastaların PUKİ ile değerlendirilen uykukalitesinde tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlıölçüde artış oldu (p˂0,001). NSP ile değerlendirilenyaşam kalitesinin duygusal reaksiyonlar, uyku, sosyalizolasyon ve fiziksel hareketlilik alt bölümlerinde tedavisonrasında istatistiksel olarak anlamlı iyilik hali görüldü(p sırasıyla ˂0,001, 0,002, 0,002, 0,039).Sonuç: Sonuç olarak, kaplıca tedavisi diyabetik nöropatikağrılı hastalarda ağrı şiddetini belirgin olarakazaltmamakla beraber, hastaların uyku kalitelerinde veyaşam kalitelerinde iyileşmeye sebep olabilmektedir.Özellikle uyku probleminin belirgin olduğu diyabetiknöropatik ağrılı hastaların tedavisi kaplıca iledesteklenebilir.
Dergi Adı Van Tıp Dergisi
Basım Tarihi 04-2019