Factors Affecting Compliance with Lower and Upper Extremity Orthoses in Patients with Disability Due to Neurological Diseases
Mehmet Okçu
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Fatmanur Aybala Koçak
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Yıldız Gonca Doğru Çiftci
Zeynep Karakuzu Güngör
Samet Sancar Kaya
Türkiye
Amaç: Nörolojik hastalıklara bağlı engellilik gelişmiş bireylerde ortez sıkça kullanılmaktadır. Bu bireylerde, orteze uyum göstermeme önemli bir sorundur. Bununla birlikte ortez uyumunu etkileyen faktörleri inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, nörolojik hastalıklara bağlı engellilik gelişen bireylerde alt ve üst ekstremite ortezlerine uyumu etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Nörolojik rehabilitasyon nedeniyle takip edilen, daha önce alt ve/veya üst ekstemite ortezi önerilmiş 45 hastanın orteze uyumları sorgulandı. Ayrıca hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo, hastalık süresi, tanısı, meslek, eğitim durumu, yaşadığı yer, evinin kaçıncı kat olduğu, yaşadığı binada asansör olup olmadığı, yılda aldığı fizyoterapi seans sayısı, uyguladığı ev egzersizi süresi, kullandığı yürüme yardımcısı, reçetelenen ortezin tipi, ortezinin reçete edilme zamanı, etkilenen ekstremiteler, ambulasyon durumu, hastalığının klinik evresi, cihaza uyum göstermeme nedeni gibi faktörlerin ortez uyumu ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Alt ekstremite ortezi önerilip de cihaza uyum göstermeyen hastaların cihazı aksatma nedenlerinden cihaz kaynaklı nedenler diğer nedenlere göre anlamlı olarak daha fazlaydı. Üst ekstremite ortez kullanım oranı ile hastalık süresi ve mevcut ortez reçetelenme süresi arasında negatif yönlü; yaş ile ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Sonuç: Ortez kullanan hastaların ortez uyumunu etkileyen en önemli faktörlerin cihaza bağlı nedenler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hastaların hastalık süresi, yaş ve ortez reçete süresi de ortez uyumu ile ilişkilidir. Bu sonuçlar ortez reçeteleme, ortez üretimi ve hasta takibi sırasında dikkate alınmalıdır.
Dergi Adı FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON BİLİMLERİ DERGİSİ
Basım Tarihi 01-2022