The Effect of Hemoglobin, Folate, Vitamin B12, and 25 (OH) Vitamin D3 Levels on Function, Disability, Pain, and Balance in Patients with Post-Stroke Hemiplegia
Mehmet Okçu
Prof. Dr. Figen TUNCAY
Fatmanur Aybala Koçak
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Yıldız Gonca Doğru Çiftci
Zeynep Karakuzu Güngör
Samet Sancar Kaya
Amaç: Hemoglobin, folat, 25 (OH) vitamin D3 ve vitamin B12 düzeyle rinin inme riski ile ilişkili olduğu bildirilmiş olsa da, bu düzeyler ile inme sonrası hemipleji gelişenlerin fonksiyonel durum, disabilite, ağrı veya denge durumları arasındaki ilişkiler hakkındaki veriler kısıtlıdır. Bu çalışmada, değişkenlerin dü zeyleri ile inme sonrası hemipleji gelişen hastalardaki fonksiyonel durum, ağrı ve denge gibi parametreler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 39 hasta dâhil edildi. Brunnstrom iyileşme evreleri, Berg Denge Skalası, Fonksiyonel Ambülasyon Sınıflaması (FAS), Leeds Nöropatik Semptom ve Belirtilerin Değerlendirmesi ağrı skalası, Barthel İndeks skorları be lirlendi. Ayrıca hastaların santral ağrıları ve hemiplejik omuz ağrıları nümerik derecelendirme ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Katılımcıların hemoglobin, folat, vitamin B12 ve 25 (OH) vitamin D3 seviyeleri kaydedildi. Bulgular: Fonk siyonel ambülasyonu olan (FAS Evre 3-5) hastalarda, fonksiyonel ambülasyonu olmayan (FAS Evre 0-2) hastalara göre hemoglobin seviyeleri anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla ortalama±standart sapma 13,77±2,38, 12,13±1,58) (p=0,019). Ayrıca hemoglobin seviyeleri Barthel İndeksi (r=0,496, p=0,002) ve Berg Denge Skalası (r=0,458, p=0,005) ile pozitif ilişkiliydi. Folat, vitamin B12 ve 25 (OH) vitamin D3 seviyeleri hiçbir skala ile ilişkili bulunmadı. Çok değiş kenli lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre hastaların hemoglobin değerle rindeki bir birimlik artış fonksiyonel ambulatuar grupta olma olasılığını 1.655 kat artırmaktadır (p=0,024). Sonuç: İnme sonrası hemiplejili hastalarda hemoglobin düzeyi ile disabilite, ambülasyon ve denge durumu ilişkili bulunmuştur. Daha iyi rehabilitasyon başarısı için hastaların hemoglobin düzeylerini değerlendirmek akılda tutulmalıdır.
Dergi Adı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2022