Muş Yöresi Cevizlerinin Juglans Regia L Seleksiyonu
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Muş merkez ilçe ve çevre köylerinde 1999-2000 yılları arasında yapılan bu çalışmada ümitvar ceviz genotiplerinin belirlenmesi amacıyla lOOO'den fazla ceviz ağacı incelenmiş ve ceviz seleksiyon kriterleri göz önünde tutularak 120 ağaçtan meyve örnekleri alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler, analizler ve tartılı derecelendirme sonucu 20 genotip ümitvar bulunmuştur. Genotiplerin meyve ağırlıkları 10.30-14.39 g, iç ağırlıkları 5.03-6.89 g, iç oranları %36.49-54.15 ve kabuk kalınlıkları 1.43-2.30 mm arasında değişmiştir. İlk tomurcuklanma tarihleri 15 Nisan-20 Nisan arasında gözlemlenmiş, 7 genotip homogamy, 10 genotip protandry ve 3 genotip protogeny çiçeklenme yapısında bulunmuştur. Ceviz ağaçlarının yan dallarda meyve tutum oranları %40-90 arasında belirlenmiştir.
Juglans regia,seleksiyon,meyveler,Juglans,tohum ağırlığı,Türkiye,seleksiyon kriterleri,genotip,çiçeklenme,ceviz,Muş (şehir)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Bahçe Dergisi