Küreselleşmenin Kentlerin Ekonomik Gelişimleri Üzerine Etkileri: TR 72 Bölgesi İlleri Açısından Bir Karşılaştırma
Dr. Öğr. Üyesi Feride Fatma BİLGİLİ
Küreselleşme olgusu ekonomik, politik ve sosyo-kültürel açılardan tüm dünya ülkelerini etkilemektedir. Ticaretin ve sermaye hareketliliğinin hız kazandığı bu sürece, ülkeler ve kentler farklı biçimlerde eklemlenmiştir. Kentlerin kapitalist küresel sisteme farklı biçimlerde eklemlenmesi, onların eşitsiz ekonomik gelişmesine yol açmaktadır. Küresel sisteme eklemlenebilen ve ulusal/uluslararası sermayeyi çekebilme başarısı elde eden kentler ekonomik bakımdan ilerleme gösterirken sisteme eklemlenemeyen kentler ise geride kalmaktadır. Bu durum ülkeler arası ya da bölgeler arası düzeyde eşitsizlik biçiminde görülebileceği gibi aynı bölgedeki iller arasında da eşitsizlik biçiminde görülebilmektedir. Bu durumun en iyi örnekleyen il gruplarından biri de TR 72 Bölgesinde bulunan Kayseri, Sivas ve Yozgat’tır. Bu illerin küresel sisteme farklı düzeylerde eklemlenmesi nedeniyle eşit düzeyde gerçekleşmeyen sermaye birikim süreçlerinin eşitsiz ekonomik gelişmeye yol açıyor olması çalışmanın hipotezini oluşturmaktadır. Bu ön kabulden hareketle Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin küresel sistem ile olan ilişki becerilerinin ekonomik yansımaları istatistiki veriler doğrultusunda ortaya konulmaya çalışılacaktır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Sivas ve Yozgat illeri ekonomik gelişmişlik açısından, küresel sermaye için bir çekim merkezi haline gelen Kayseri ilinin gölgesinde kalmışlardır. Çalışmanın, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin ekonomik düzeylerini küresel sistemle olan ilişkileri bağlamında ele alması bakımından literatüre katkı sunacağı düşünülmektedir.
kayseri sivas yozgat,sermayenin küreselleşmesi,kent,kentsel hiyerarşi,Küreselleşme
Dergi Adı Dicle Üniversitesi İİBF Dergisi
Basım Tarihi 04-2021