Mekânın Toplumsallığı Bağlamında Sivas’ta Göç’ün Ekonomi Politiği
Dr. Öğr. Üyesi Feride Fatma BİLGİLİ
Tarihin her döneminde var olan göç olgusu, 1970’lerden itibaren uygulanmaya başlanan neo-liberal yeniden yapılanma politikalarının etkisiyle büyük bir ivme kazanmıştır. Sermayenin hareketliliğinin ve yoğunluğunun arttığı bu süreçte, sermayeye karlılık sağlayabilecek, yatırım için en uygun koşullara sahip kentler gelişirken; bu imkânlara sahip olmayan kentler ekonomik ve demografik açılardan gerilemektedir. Neo-liberalizmin mekânsal yapı üzerindeki bu etkisinin yanı sıra toplumsal eşitsizliklerin, işsizliğin ve yoksulluğun artmasına sebep olan politikaları da nüfusun mekânsal dağılımının yeniden şekillenmesinde rol oynayan etkenler olmuşlardır. Bu çalışmada kapitalist birikim modellerindeki dönüşümün Sivas İlinde yaşanan göç süreci üzerindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Dergi Adı Cumhuriyet Üniversitesi İİBF Dergisi,
Basım Tarihi 05-2018