img
Tavas Denizli Yöresinden Selekte Edilen Ceviz Juglans regia L Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri    
Yazarlar
Ferit Çelik
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
K Mesut Cimrin
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Özet
Denizli ilinin Tavas yöresinde 2006-2008 yılları arasında yürütülen bu çalışmada, yörenin tohumdan yetişmiş doğal ceviz popülasyonları incelenmiştir. Doğal popülasyondan başlangıçta 100 ağaç işaretlenmiş, daha sonra meyve özellikleri dikkate alınarak 9 genotip seçilmiştir. Seçilen 9 ceviz genotipinde meyve ağırlığı 7.30-12.72 g, iç ağırlığı 3.44-6.30 g, iç oranı %42.22-56.60, kabuk kalınlığı 1.26-2.06 mm, toplam yağ oranı %62.02-71.56 ve protein oranı %11.31-17.69 arasında kaydedilmiştir. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve mikro element içerikleri de analiz edilmiştir. Genotiplerin meyvelerinde ortalama % 2.33 N, 254.0 mg P, 362.9 mg K, 100.8 mg Mg, 126.4 mg Ca, 160.9 mg S, 1.97 mg Na, 2.46 mg Fe, 2.50 mg Mn, 2.21 mg Zn ve 1.11 mg Cu içerdikleri belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı YYÜ TAR BİL DERG
Dergi Tarandığı Indeksler SCOPUS
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2011
Cilt No 21
Sayı 2
Sayfalar 42 / 48
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 15
Google Scholar 47

Paylaş