Yazarlar (1) |
Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışma Berberis vulgaris L. meyve ekstraklarında toplam fenolik ve flavonoid madde miktarı veantioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Folin-Ciocalteu ve alüminyum nitrat yöntemlerikullanılarak toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları belirlendi. Hekzan ve metanol ekstraktında fenolikmadde miktarı sırasıyla 33,64±1,86 mg GAE $g^{-1}$ ve 85,98±1,59 mg of GAE $g^{-1}$ , flavonoid madde miktarı ise94,74±2,59 mg KE $g^{-1}$ ve 64,74±1,86 mg KE $g^{-1}$ olarak belirlendi. DPPH• radikal giderme aktivitelerinin, fenolikmadde miktarının çok olduğu metanol ekstraklarında, $Fe^{3+}-Fe^{2+}$ indirgeme kapasitesinin ise flavonoid maddemiktarı fazla olan hekzan ekstraklarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bulduğumuz sonuçlara göre B.vulgaris’in gıda takviyesi ve doğal antioksidan kaynağı olarak değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2148-3647 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 10-2021 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 4 |
Sayfalar | 1028 / 1034 |
Doi Numarası | 10.30910/turkjans.949288 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkjans/issue/65514/949288 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 1 |