img
Erzurum Olur Yöresinden Toplanan Berberis Vulgaris L. Meyvelerinin Antioksidan Aktivitelerinin Belirlenmesi    
Yazarlar
Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışma Berberis vulgaris L. meyve ekstraklarında toplam fenolik ve flavonoid madde miktarı veantioksidan aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Folin-Ciocalteu ve alüminyum nitrat yöntemlerikullanılarak toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları belirlendi. Hekzan ve metanol ekstraktında fenolikmadde miktarı sırasıyla 33,64±1,86 mg GAE $g^{-1}$ ve 85,98±1,59 mg of GAE $g^{-1}$ , flavonoid madde miktarı ise94,74±2,59 mg KE $g^{-1}$ ve 64,74±1,86 mg KE $g^{-1}$ olarak belirlendi. DPPH• radikal giderme aktivitelerinin, fenolikmadde miktarının çok olduğu metanol ekstraklarında, $Fe^{3+}-Fe^{2+}$ indirgeme kapasitesinin ise flavonoid maddemiktarı fazla olan hekzan ekstraklarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bulduğumuz sonuçlara göre B.vulgaris’in gıda takviyesi ve doğal antioksidan kaynağı olarak değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2148-3647
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2021
Cilt No 8
Sayı 4
Sayfalar 1028 / 1034
Doi Numarası 10.30910/turkjans.949288
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkjans/issue/65514/949288