Investigation of Bioactive Chemicals of Passion Flower (Passiflora incarnata L.)
Dilek Dülger
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Nazan Demir
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, çarkıfelek çiçeğinin (P. incarnata L.) proteaz enzim aktivitesi ile uçucu organic bileşenleri belirlenerek bitkinin ilaç sektöründe kullanılabilirliğinin belirlenmesine yönelik bir araştırma yapılmıştır. Çarkıfelek çiçeğinde bulunan proteaz enziminin aktivitesini tayin etmek için %1’lik kazein varlığında kazeinin sindirimi metoduna göre ölçüm alınmıştır. Okunan absorbans değerleri ışığında bitkide proteolitik aktivite olduğu saptanmıştır. Ayrıca bitkinin uçucu organik bileşikleri headspace GC/MSD cihazı ile analiz edilmiştir. 5 g taze bitki alınarak 20 ml headspace vialine konulmuştur. Bitki ekstraksiyon ve HP-5 MS UI kolonu kullanılarak 6890 GC-5975C MSD ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bitkinin ilaç sanayinde kullanılabilir olduğu bilimsel olarak belirlenmiştir.
Dergi Adı Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
Makale Dili İngilizce