img
img
Determination of Phytochemicals and Antioxidant Capacity of Satureja hortensis L    
Yazarlar (1)
Doç. Dr. Fatma ERGÜN Doç. Dr. Fatma ERGÜN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Kekik yetiştiği bölgelerde yaygın olarak tüketilen ve başta çorbalar olmak üzere birçok yemekte kullanılan ve kullanıldığı yemeğe bölgesel kimlik kazandıran baharatların başında gelmektedir. Bu çalışmada, Erzurum ilinin Olur ilçesi Karakoçlar yerleşim yeri bölgesinde kendiliğinden yetişen ve bölgede yemeklerde baharat olarak kullanılan Satureja hortensis L. (süpürge kekiği, çibriska) bitkisin fitokimyasal madde miktarları ve antioksidan kapasitesi araştırılmıştır. Toplam fenolik ve flavonoid madde miktarlarının sırasıyla 40,85±0,85 mg GAE/g ve 26,52±0,46 mg KE/g olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bitki ekstraktının DPPH radikal giderme aktivitesi 45,24 ±3,47 μg TE/mL ve IC50 değeri ise 177,11±0,99 μg/mL olarak hesaplanmıştır. S. hortensis bitki ekstraktının Cu2+ indirgeyici antioksidan kapasitesinin 2162,09±113,61 μg TE/mL olduğu ve Fe3+ indirgeme antioksidan kapasitesinin ise 24,36±4,59 μg TE/mL olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak farklı bölgede değişik isimlerle anılan S. hortensis bitkisinin antioksidan potansiyele sahip olduğu ve yaygın olarak kullanım şekline ilave olarak doğal antioksidan kaynağı olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127x
Dergi Tarandığı Indeksler Index Copernicus, WorldCat libraries
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2022
Cilt No 10
Sayfalar 2635 / 2639
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v10isp1.2635-2639.5577
Makale Linki http://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/5577/2701
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Determination of Phytochemicals and Antioxidant Capacity of Satureja hortensis L

Paylaş