ERZİNCAN DA TOHUMDAN YETİŞTİRİLENCEVİZLERİN MEYVE ÖZELLİKLERİNİNTANIMLANMASI
Ordu Üniversitesi, Türkiye
Ferhad Muradoğlu
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Erzincan Merkez ilçe ve köylerinde 2003-2004 yılları arasında tohumdan yetişmiş ceviz ağaçları üzerinde üstün nitelikli genotipleri belirlemek ve meyve özelliklerini tanımlamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada iç meyve ağırlığı 5 gramın üzerinde olan 51 genotipte; meyve ağırlığı, iç ağırlığı, kabuk kalınlığı, meyve uzunluğu, eni ve yükseklik ölçüleri, kabuk pürüzlülüğü, iç dolgunluğu, içte büzüşme, iç rengi, için bütün çıkma durumu, damarlılığı ve iç oranı gibi önemli meyve özellikleri incelenmiştir. Seleksiyon kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonunda bazı genotipler ümitvar olarak bulunmuştur. Seçilen genotiplerde kabuklu meyve ağırlığı 8.27-17.3, iç ağırlığı 5.01-8.43, kabuk kalınlığı 0.71-1.88 ve iç oranı %41.3-61.5 olarak belirlenmiştir.
Erzincan,Juglans regia,kabuk içi,sert kabuklu meyveler,meyveler,Juglans,Türkiye,genotip,ürün kalitesi,ceviz,karakteristik
Dergi Adı Bahçe
Basım Tarihi 04-2005
Makale Linki http://dergipark.ulakbim.gov.tr/bahce/article/view/5000050388/5000047646