Psikolojik Sermaye Düzeylerinin İş Tatmini Üzerine Etkisi: Üniversite ÇalışanlarıÜzerine Bir Araştırma
Doç. Dr. Fatih Ferhat ÇETİNKAYA
Mehmet Orkun Ünsever
Bu çalışmada Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde çalışan İdari ve Akademik Personelin psikolojik sermaye düzeyleri iş tatminleri arasındaki ilişkileri tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma ilgili literatüre destek sağlayacağı düşünüldüğü için önemli görülmüştür.Araştırmanın verileri anket tekniğiyle toplanmıştır. Veriler SPSS 23.0 paket programı ile analizetabi tutulmuştur. Araştırmada kullanılan ölçeklerin ilk olarak güvenilirlik ve geçerlilik testleri yapılmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği sağladığı tespit edildikten sonra , verilerin normal dağılıp dağılmadığını tespit etmek için ölçeklerin çarpıklık-basıklık değerlerinebakılmıştır. Daha sonra değişkenler arasındaki ilişkileri ölçmek için, Korelasyon ve Regresyon analizleri yapılmıştır.Yapılan korelasyon analizi neticesinde psikolojik sermaye ile iş tatmini arasında pozitif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik sermayenin alt boyutları olan özyeterlilik, umut, esneklik ve iyimserlik ile iş tatmini arasında da pozitif yönlü istatistiksel açıdan anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. Psikolojik sermayenin alt boyutlarının birlikte iş tatmini üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan çoklu regresyon analizi sonucunda ise 4 alt boyutun bir arada modele sağladığı katkının istatistiksel açıdan anlamlı olduğu belirlenmiştir(p<0.01).İştatminindekideğişimin%18,3’lükkısmıpsikolojiksermayeile açıklanmaktadır. Her bir değişkenin etkisini belirlemek amacıyla yapılan analiz soncunda ise umut ve iyimserlik alt boyutunun modele sağladığı katkının anlamlı (p<0,01), özyeterlilik ve esneklik alt boyutunun ise modele sağladığı katkının anlamsız (p>0,01) olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2020