Algılanan Örgütsel Ayrımcılık İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Kamu Üniversitesi Örneği
Prof. Dr. Musa ÖZATA
Doç. Dr. Fatih Ferhat ÇETİNKAYA
Bu çalışmanın amacı algılanan örgütsel ayrımcılık ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkininaraştırılmasıdır. Literatürde iki konunun birbiriyle ilişkisinin araştırılmasına yönelik sınırlı sayıda çalışmaolduğu görülmüştür. Çalışmanın bu açıdan literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde görev yapmakta olan akademikve idari personel üzerinde 2019 yılında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada basit rastgele örneklem seçimyöntemi kullanılmış ve çalışmaya katılmayı kabul eden 155 akademik ve idari personele yüz-yüze anketuygulanmıştır. Verilerin toplanmasında kullanılan Algılanan Örgütsel Ayrımcılık Ölçeği “cinsiyet ve siyasigörüşe dayalı ayrımcılık’’ olarak iki boyut içermekte ve her boyutta dokuzar soru yer almaktadır. ÖlçekJagusztyn (2010) tarafından geliştirilmiş ve Kaya (2016) tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. ÖrgütselBağlılık ölçeği ise Allen ve Mayer tarafından geliştirilmiş olup (1990) Türkçeye uyarlaması Wasti (2000)tarafından gerçekleştirilmiştir. Ölçekte 23 soru yer almaktadır.Toplanan veriler üzerinde tanımlayıcı istatistikler, normal dağılıma uygunluk testi, bağımsız gruplar arasıt testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda örgütselbağlılık ortalaması 3.19, cinsiyet ayrımcılığı ortalaması 1.54 ve siyasi ayrımcılık ortalaması 1.70 olarakhesaplanmıştır. Bulgular araştırma yapılan kurumda ayrımcılık algısının düşük seviyede, algılananörgütsel bağlılık seviyesinin ise ortalamanın üzerinde olduğunu göstermiştir. Ayrımcılık ile örgütselbağlılık arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılan korelasyon analizi sonucunda ise siyasiayrımcılık algısı ile örgütsel bağlılık arasında (r=-0,265; p<0.01) negatif yönlü ve istatiksel açıdan anlamlıbir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet ayrımcılığı algısı ile örgütsel bağlılık arasında ise negatifyönlü ancak istatistiksel açıdan anlamlı olmayan (r=-0,119; p>0.05) bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Basım Tarihi 12-2020