KOBİ 'lerin Teknoloji Kullanımı Hususunda Yaşadığı İktisadi ve Yönetsel Sorunlar
Doç. Dr. Fatih Ferhat ÇETİNKAYA
Teknolojinin çok hızlı geliştiği çağımızda, teknolojinin elde edilip kullanılması rekabet avantajı yakalamakiçin önemli hale gelmiştir. İşletmeler sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamak için arayış içerisindedirler. Bukonuda en önemli olan hususlardan bir taneside teknoloji kullanımıdır. Ülke ekonomilerinde önemli yeri olanKüçük ve Orta Büyüklükdeki İşletmelerin (KOBİ) teknoloji kullanımı bakımından araştırma konusuyapılması araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Araştırmanın amacı, KOBİ’lerin teknoloji konusundayaşadıkları iktisadi ve yönetsel sorunları ortaya koymaktır. Araştırma nitel bir araştırma olup, Kırşehir ilindefaaliyet gösteren 20 KOBİ üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri görüşme yöntemiyle toplanmış ve nitelaraştırma yöntemlerinden içerik analizine tabi tutulmuştur. Verilerin kodlanmasında Atlas:ti programıkullanılmıştır. Araştırmanın geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapıldıktan sonra veriler neticesinde bulgularortaya konulmuştur. Araştırma neticesinde KOBİ’lerin, teknoloji kullanımı konusunda ekonomik anlamdasıkıntı yaşadıkları, profesyonel yönetilme konusunda sıkıntı yaşadıkları, Ar-Ge birimlerinin çoğu işletmedeolmadığı, verilen teşvikler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve özellikle teknoloji kullanımıkonusunda nitelikli personel bulamadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır. Yaşadıkları problemler hakkında çözümönerileri sunulmuştur.
Ekonomi,Teknoloji,Yönetim,KOBİ’ler
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi