Pozitif Ses Çıkartma Davranışının Öncülü Olarak İletişim Doyumu
Doç. Dr. Fatih Ferhat ÇETİNKAYA
Ayşe Nurefşan Yüksel
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf AKKOCA
İletişimdoyumu kavramı, iletişim ile memnuniyet arasındaki ilişki üzerine yapılan çokçeşitli araştırmalar sonucunda ortaya çıkmış bir kavram olup; artmasıçalışanların örgütsel düzeyde pozitif tutum sergilemesine katkıda bulunmaktadır.Bu çalışmanın amacı, iletişim doyumunun pozitif ses çıkartma davranışınıpozitif yönde etkileyip etkilemediğini belirlemek ve bununla birlikte pozitiförgütsel davranış literatürüne katkı sağlamaktır. Bu çalışma tanımlayıcı biraraştırma olup anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışanlarıniletişim doyum düzeylerini tespit etmek amacıyla Downs ve Hazen’in geliştirdiği”İletişim Doyumu Ölçeği” ve pozitif ses çıkartma düzeylerini belirlemekamacıyla, Maynes ve Podsakoff ’un geliştirdiği ve Çankır tarafından Türkçeuyarlaması yapılan “Pozitif Ses Çıkartma Ölçeği” kullanılmıştır. Uygulanananketler sonucunda elde edilen veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Pozitif sesçıkartma davranışının öncülü olarak nitelendirdiğimiz iletişim doyumu ile yapılanregresyon analizi sonucunda iletişim doyumunun, katılımcıların pozitif sesçıkartma davranışındaki  %79’luk değişimiaçıkladığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yoğun ve karmaşık bir örgütyapısına sahip hastanelerde, örgütün çalışanlardan yüksek düzeyde faydasağlamasının bir yolu olarak düşünülen pozitif ses çıkartma davranışının, birörgüt kültürü haline getirilmesinin öncülü olarak; olumlu iletişim iklimininyaratılması önerilmektedir.
Dergi Adı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 09-2018