Van Gölü Havzası Farklı Lokasyonlarından Alınan CevizTohumlarında Çimlenme Sonrası Kök Kesimi Uygulamasının Çöğür Gelişimi Üzerine Etkisi
Adnan Yaviç
Adnan Doğan
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Tarık Encu
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
2014-2015 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait üretim seralarında yürütülen bu araştırmada; materyal olarak Van Gölü havzasının farklı lokasyonlarından alınan ceviz tohumları kullanılmıştır. Sert kabuklu meyve türlerinden olan ceviz tohumlarında çimlenme sonrası kök kesimi uygulamasının çöğür gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, denemede üç farklı uygulama (5 cm'den radisil kesimi, 7 cm'den radisil kesimi ve kontrol) yapılmıştır. Köklendirme ortamından çimlenme sonrası sökülen ceviz çöğürlerinin 1/3'ü radisil kesimi yapılmadan tüplere şaşırtılmış, 1/3'ü çimlenme ortamına tekrar dikilmiştir. Araştırmada, kontrol grubunda olan çöğürlerin genel olarak sürgün gelişimleri ile ilgili iyi performanslar gösterdiği, bununla birlikte 7 cm'den radisil kesilen çöğürlerde ise, kök ile ilgili gelişim parametrelerinin daha olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır. Çöğür performanslarında ceviz tohumun alındığı bölgenin de etkili olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı YYÜ TAR BİL DERG
Dergi Tarandığı Indeksler CAB Abstracts, AGRIS, Goole Akademik ve TÜBİTAK/ULAKBİM Ulusal Veri Tabanlarına Girmektedir. EBSCO, ISC, DOAJ (Directory of Open Access Journals), Ulrich’xxs Directory ve ISI Thompson Master Journal List
Basım Tarihi 12-2016