Forex Piyasasının Türkiye deki Durumu ve Türkiye Finans Piyasalarına Etkileri
Doç. Dr. Fatih GÜZEL
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Münevver Çelik Gökyiğit
FOREX Piyasası dünyanın en yüksek hacme sahip finansal piyasasıdır. Temel olarak para birimlerinin değişimiyle işlemler gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de resmi olarak FOREX işlemlerinde 2011 yılında düzenleme yapılmıştır. Düzenleme ile birlikte denetimden yetkili organ Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) olmuştur. Resmi olarak bir sermaye piyasası hizmeti kabul edilen FOREX, Borsa İstanbul (BIST) ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VIOB) işlem hacmini geride bırakmıştır. Ağustos 2011 yılında resmi faaliyetine başlayan FOREX ile Türkiye finansal piyasalarında pek çok değişim ve gelişme yaşanmıştır. Bu çalışmada, yeni bir finansal piyasa ve Türkiye'de alternatif bir yatırım ortamı olarak değerlendirilen FOREX Piyasası'nın temel dinamikleri açıklanmış ve Türkiye finans piyasalarının bu yeni yatırım ortamıyla etkileşimi incelenmiştir. İncelemeler sonucunda VIOB, BIST ve FOREX piyasalarında gerçekleşen işlemlerin 2012 yılında %66'sı, 2013'te %80 ve 2014'ün ilk dokuz ayında %84'ü FOREX Piyasası'nda gerçekleştirildiği ve FOREX Piyasası işlem hacminin VIOB ve BIST işlem hacimlerinin toplamından 5.5 kat daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 2011 yılında SPK'nın FOREX Piyasası'nda resmi olarak gözetim ve denetimi devralmasıyla güvensizlik ortamının büyük oranda azaldığı görülmüştür. Bunu olumlu yansımaları sonucunda yatırım oranı %20 artmıştır. Bunun yanında son üç yıl içerisinde müşteri sayısında da %46,6'lık bir artış gözlenmiştir. FOREX Piyasası'nın Türkiye'de aracı kurumlar üzerinde de önemli etkiler yarattığı görülmüştür. 2014 yılı itibariyle FOREX Piyasası'nda faaliyet gösteren aracı kurum sayısı 36'ye yükselmiştir. Bu kurumların kaldıraçlı işlemlerden son bir yılda 245 milyon TL kazanç sağladığı tespit edilmiştir. Bu tutar toplam aracılık gelirlerinin üçte birine tekabül etmektedir. Türkiye'de yatırımcı ve aracı kuruluşların FOREX adına bilgi ve işlem alanında büyük eksiklik yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin de yetersiz olduğu görülmüştür.
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2015