Borsa İstanbul'un Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke Borsaları ile Eşbütünleşme Analizi
Doç. Dr. Fatih GÜZEL
Okyay Uçan
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Türkiye
Melek Acar
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasındakiekonomik etkileşimi incelemektir. Türkiye başta olmak üzere 10 adet gelişmekte olan ülke vesekiz adet gelişmiş ülke borsası analize dahil edilmiştir. Veri seti Ocak 2010 - Aralık 2017 aylıkborsa endeks değerlerinden oluşmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye’nin hem gelişmiş hem degelişmekte olan seçilmiş ülkelerin borsaları ile eşbütünleşik olduğu, bununla birlikte gelişmekteolan seçilmiş ülke grubunun kendi aralarında eşbütünleşik, ancak seçilmiş gelişmiş ülke grubununkendi aralarında eşbütünleşik olmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla, eşbütünleşik yapılarınedeniyle, gelişmekte olan ülke borsalarının modern portföy teorisi çerçevesinde birbirlerininalternatifi olamayacağı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu sonuca göre, uzun vadede gelişmekte olan ülkeborsaları arasında risk dağıtımı yapmak mümkün değildir. Gelişmiş ülke borsaları ise, grupiçerisinde entegre olmamaları nedeniyle, yatırım alternatifi olarak birbirlerinin ikamesikonumundadır.
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 12-2019