Factors Affecting Borsa İstanbul Trading Volume and Overconfidence Bias
Doç. Dr. Fatih GÜZEL
Gamze Şekeroğlu
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul işlem hacmini etkileyen unsurların davranışsal finans teorilerinden aşırıgüven eğilimi çerçevesinde incelenmesidir. Bu amaçla çalışmada, 2010 – 2019 yıllarını kapsayan dönem içinborsa işlem hacmi, BİST 100 endeksi kapanış değerleri, BİST 100 endeksi tarihsel volatilite değerleri ve kreditemerrüt swapları (CDS) primi değişkenleri kullanılmıştır. Analiz sürecinde öncelikle ADF, PP ve KPSS birim köktestleri yapılmış, ardından Granger nedensellik analizi gerçekleştirilmiştir. Sonuçta, borsa endeksi ve CDSprimlerinin işlem hacminin nedeni olduğu, ancak volatilitenin işlem hacminin nedeni olmadığı bulgulanmıştır.Elde edilen bulgular literatürde yer alan sonuçlar ile karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır. Buna göre, borsaendeksinin artmasıyla birlikte elde edilen kazancın bireysel yeteneklere, tahminlere ve başarılara bağlanmasının,yatırımcılarda aşırı güven eğilimine neden olabileceği yorumu yapılmaktadır. Ayrıca söz konusu aşırı güveninyeni işlemlere ve dolayısıyla işlem hacminde artışlara sebebiyet verebileceği düşünülmektedir. CDS primleri isegeleceğe dair pozitif ve negatif sinyaller vermekte ve bir risk göstergesi olarak kabul edilmektedir. Riski fırsatolarak algılayan, aşırı güven eğilimine sahip yatırımcıların çeşitli pozisyonlar ve işlemler ile bu durumudeğerlendirmeye çalışacağı ve işlem hacmini artıracağı değerlendirmesi yapılabilir. Bununla birlikte volatiliteninişlem hacminin nedeni olmaması, yüksek getiri elde eden yatırımcıların volatiliteyi daha az dikkate aldığı ve kenditahminlerinin diğer yatırımcıların tahmin gücünden daha iyi olduğu algısıyla açıklanabilir. Sonuç olarak,volatilite alım satım faaliyetini etkilememekte ve yatırımcılar aşırı güven eğilimi çerçevesinde belirledikleri değereodaklanmaktadır.
Dergi Adı Journal of Yaşar University
Dergi ISSN 1305-970X