Yazarlar (2) |
![]() Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() Selçuk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Günlük hayatta tüketilen pek çok gıda ürünü oluşum sürecinde çeşitli mikroorganizmalara ihtiyaç duyar. Üretim aşamasında kullanılan kültür ve maya gibi katkılar bu süreç için elzemdir. Mikroorganizmaların kullanımı ve yönetimi önemli bir bilim dalı olmasının yanında son yüzyılda ticari açıdan getiri sağlayan, bir sektör haline dönüşmüştür. Sektörün önde gelen işletmeleri Avrupa, Amerika ve Çin' de bulunmaktadır. Türkiye'de ise ticari amaçlı kültür ve maya sektörü henüz oluşturulamamıştır. Bu çalışmada ticari faydalı mikroorganizma üretim faaliyetlerinin ekonomik boyutları ve Türk muhasebe sisteminde etkili olan yasal çerçeve içerisinde değerlendirilmesi yapılmıştır. İlgili faaliyetlerin finansal raporlardaki pozisyonu belirlenmeye çalışılmış, faaliyetlerin şeffaflık kazanması için çeşitli öneriler sunulmuştur. Sektörün Türkiye ekonomisindeki gelişiminin ise yetersiz olduğu görülmüştür. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi |
Dergi ISSN | 1302-258X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2016 |
Sayı | 18 |
Sayfalar | 455 / 474 |
Makale Linki | https://app.trdizin.gov.tr/dokuman-goruntule?ext=pdf&path=CrnWZGRsXTjRjLjWxD978OSUAL2jXitizhVYmCxNvH4z5d9oKhPO1lBcEAaVDN6StVdjuovyz73IMI4LuHPLvUgtbZQEalMsmGcrBCZn91z-DoRDsd2MmQcGPLjAdxTvIU_lLmh8ipVu2QbP9u3gBF5PUEDLIvtuvxwpYlrvNua3SOhNWAAXjoESqODH |