Borsa Endeksi ve Belirsizlik Göstergeleri Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Türkiye Örneği
Doç. Dr. Yüksel İLTAŞ
Doç. Dr. Fatih GÜZEL
Bu çalışmada, Türkiye için Toda-Yamamoto ve yapısal kırılmaları dikkate alan Fourier Toda-Yamamoto nedensellik testlerikullanılarak 2010/01-2020/06 döneminde BİST-100 Endeksi ile VIX ve CDS primi arasındaki olası nedensellik ilişkilerinin varlığı ampirikolarak araştırılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; BİST-100 ve VIX Endeksleri arasında, VIX Endeksinden BİST-100endeksine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi mevcut olup, BİST-100 Endeksi ve CDS primi arasında ise, çift yönlü nedensellikilişkisi bulunmaktadır. Fourier Toda-Yamamoto ile Toda-Yamamoto nedensellik testleri sonuçları birbiri ile örtüşmektedir. VIXEndeksi ile CDS primi özelinde küresel ve ülkeye yönelik belirsizlik göstergeleri borsa endeksini etkilemektedir, yatırım ve politikakarar süreçlerinde dikkate alınması gerekmektedir.
BİST 100 Endeksi,Yapısal Kırılmalı Nedensellik,VIX Endeksi,Fourier Toda Yamamoto Yaklaşımı,CDS Primi
Dergi Adı Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 09-2021