Van merkez ilçede tohumdan yetiştirilen cevizlerin (Juglans regia L.) morfolojik ve pomolojik özellikleri
Tarık Yarılgaç
Ordu Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Fikret Balta
Ordu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Koray Özrenk
Siirt Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırma 1999-2001 yılları arasında Van merkez ilçede tohumdan yetişmiş cevizler üzerinde yürütülmüştür. Genotipler içerisinden üstün özelliklere sahip 60 ceviz ağacından meyve örnekleri alınarak değişik ıslah karekterleri incelenmiş, 18 ceviz genotipi bir çok özelliği ile ümitvar olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyve ağırlıkları 11.58-16.78 g, iç ağırlıkları 5.60-8.24 g , iç oranları %44.59-%53.03 ve kabuk kalınlıkları 1.23-1.87 mm arasında değişmiştir. Genotiplerin fenolojik gözlemleri yapılmış ilk çiçeklenme, tam çiçeklenme tarihleri ile çiçeklenme tipleri (protandrous, protogynous, homogamous) ve hasat tarihleri saptanmıştır. Tespit edilen genotiplerin yan dallarda meyve verme oranı % 40-100 arasında belirlenmiştir. Üç yıl boyunca incelenen genotiplerin hiçbirisinde soğuk zararına rastlanılmamıştır.
filiz,Van,bitki morfolojisi,Juglans regia,kabuk içi,sert kabuklu meyveler,meyveler,meyvelenme kapasitesi,Juglans,Türkiye,morfoloji,genotip,ürün kalitesi,çiçeklenme,ceviz,pomolojik özellikler
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı BAHÇE